A e dini se çfarë përmban një cigare?

Cigaret janë një përbërje e vogël letre poroze që përmban shufra të gjethes së duhanit të grimcuar.

Cigaret janë të dizajnuara në mënyrë që duhani të pihet, duke ndezur cigaren dhe duke marrë frymë tymin.

Në fundin e cigares ka një shtresë të dytë letre poroze (të quajtur letër bakshorësh) dhe një filtër.

Letra informuese është krijuar për të lejuar që ajri i pastër të depërtojë kur pirësi i duhanit e thith atë.

Ky ajër i pastër zvogëlon ashpërsinë e tymit. Filtri ftoh tymin dhe zvogëlon rrjedhën e tymit nga cigarja.

Cigaret përmbajnë gjithashtu aditivë të tillë si sheqernat dhe aromatizuesit që përdoren për të rritur afatin e ruajtjes, për të kontrolluar shkallën me të cilën digjet cigarja dhe për të kontrolluar shpërndarjen e kimikateve. Cigaret ndryshojnë në forcë, shije dhe intensitet.

Shumica e këtyre kimikateve vijnë nga djegia e duhanit në temperaturën 800 gradë Celcius.

Për rreth 100 kimikate që gjenden brenda tymit, ka studime që tregojnë se janë shkaktarë të sëmundjeve që lidhen me duhanpirjen. Megjithatë, 1 miliardë njerëz nëpër botë ende janë duhanpirës.