Analiza nga CNN/ Putin rikthehet në skenën botërore në samitin e BRICS në Pekin

Kur presidenti Vladimir Putin të marrë pjesë në samitin virtual të BRICS të organizuar nga Pekini ditën e nesërme, do të jetë hera e parë që ai do të jetë pjesë e një forumi me krerët e ekonomive të mëdha që nga fillimi i luftës në Ukrainë.

Për Putinin, kjo mund të jetë një ngjarje pozitive: fytyra e tij shkëlqen në ekran së bashku me liderët e tjerë, vendet e të cilëve përbëjnë këtë grupim akronim: Xi Jinping i Kinës, Narendra Modi i Indisë, Jair Bolsonaro i Brazilit dhe Cyril Ramaphosa i Afrikës së Jugut, një shenjë që se Rusia nuk është vetëm.

Është një mesazh që mund të rezonojë edhe më qartë pasi Kina dhe Rusia, disa javë përpara pushtimit, deklaruan se marrëdhëniet e tyre “nuk kishin kufij” dhe secili prej liderëve të BRICS ka shmangur dënimin e drejtpërdrejtë të Rusisë, edhe pse ata mbajnë nivele të ndryshme të interesit në mënyrë që të mos shënjestrohen nga Perëndimi.

Nën sipërfaqe, pushtimi i Putinit ka të ngjarë të sjellë një tjetër ndërlikim në BRICS, një grupim më shumë se një dekadë i ekonomive të mëdha në zhvillim, i cili tashmë vuan nga mosbesimi midis anëtarëve dhe ideologjive të papërputhshme.

Por vendimi i grupit për të vazhduar samitin e tij të 14-të pasqyron një pikëpamje të mbajtur nga vendet e BRICS mbi rendin global dhe, si rrjedhojë, situatën në Ukrainë, që largohet nga ajo e Perëndimit.

“Ne po flasim për disa ekonomi shumë të mëdha, udhëheqja e të cilave është e gatshme të shihet me Putinin, edhe nëse është vetëm në një platformë virtuale,” tha Sushant Singh, një bashkëpunëtor i lartë në Qendrën për Kërkime Politike (CPR) në Nju Delhi.

“Fakti që Putini është i mirëpritur, ai nuk është i pafavorshëm, ai nuk po dëbohet – dhe ky është një angazhim normal, i cili ka ndodhur çdo vit dhe po zhvillohet ende – ky është një plus i madh për Putinin”, tha ai.

Ndërsa vendet mund të argumentojnë se angazhimi me Rusinë është më mirë se sa t’i kthesh kurrizin, optika vetëm bëhet më e mprehtë në kontrast. Samiti i BRICS pasohet disa ditë më vonë nga takimi i një blloku të ekonomive kryesore të përparuara në botë, G7, të cilët kanë qenë të bashkuar në zërin e tyre kundër agresionit rus dhe kanë dëbuar Moskën nga blloku i tyre pas aneksimit të Krimesë në 2014. .

Kohë të trazuara

Ndryshe nga G7, BRICS pritet të ecë me kujdes kur bëhet fjalë për Ukrainën në samitin e së enjtes, duke folur me gjasë në favor të zgjidhjes paqësore, edhe pse anëtarët e tij mund të bëjnë thirrje me kujdes që vendet perëndimore të shqyrtojnë ndikimin e sanksioneve të tyre në ekonominë globale.

Pekini, mikpritësi dhe organizatori i këtij viti dhe deri tani më i fuqishmi ekonomikisht nga pesë vendet, të cilat së bashku përbëjnë rreth një të katërtën e PBB-së mbarëbotërore, duket se do të fokusohet në axhendën e tij: promovimin e iniciativave të reja të zhvillimit global dhe të sigurisë dhe shtyrjen prapa mbi atë që ajo e sheh si ndërtim “blloku” nga Shtetet e Bashkuara.

Vendet e BRICS duhet të “forcojnë besimin e ndërsjellë politik dhe bashkëpunimin e sigurisë”, të koordinohen për çështjet kryesore ndërkombëtare dhe rajonale, të akomodojnë interesat thelbësore të njëri-tjetrit dhe “të kundërshtojnë hegjemonizmin dhe politikën e pushtetit”, tha Xi në një fjalim para ministrave të jashtëm të BRICS muajin e kaluar.

Që nga fillimi i tij, BRICS, i cili shtoi Afrikën e Jugut në 2011, ka qenë i bashkuar në thirrjen për më shumë përfaqësim të ekonomive të mëdha në zhvillim në skenën botërore — dhe kundër asaj që e sheh si një dominim joproporcional të fuqive perëndimore. Kjo do të thotë shtytje për reforma në Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe Bankën Botërore, dhe, me raste, një goditje e fshehtë ndaj veprimeve të NATO-s.

Është parë gjithashtu se vendet diskutojnë çështje si për të zgjidhur tregtinë në monedhat e tyre — jashtë sistemit të dollarit amerikan — një çështje që tani mund të marrë më shumë rëndësi për BRICS pas sanksioneve perëndimore ndaj Rusisë, sipas Shahar Hameiri, një profesor dhe politik. ekonomist në Universitetin e Queensland në Australi.

Këto gjoba e kanë shkëputur bankën qendrore të Rusisë nga shumica e transaksioneve në dollarë amerikanë, kanë sanksionuar bankat dhe kanë hequr institucionet kryesore nga sistemet bankare ndërkombëtare. Kjo ka lënë që vendet që vazhdojnë të bëjnë biznes me Rusinë të përpiqen për mënyra për të shmangur shkeljen e sanksioneve. Si India ashtu edhe Kina mbeten blerës të mëdhenj të karburantit rus.

“Nuk do të ketë asnjë përqafim të plotë të Rusisë (në këtë samit), nuk ka asnjë dyshim për këtë dhe jam i sigurt se do të ketë shumë siklet atje … por pas ngathtësisë (dedollarizimit) qëndron një fushë ku këto qeveri kanë një interes të përbashkët”, tha Hameiri.

“Çdo lloj hapi kuptimplotë larg (një sistem i shprehur në dollarë amerikanë) është potencialisht i rëndësishëm.”