Calavera dhe premtimet boshe për reformën në drejtësi

Në shkurt të 2017, atëherë kur sapo kishte nisur reforma në drejtesi,  shefja e Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit (ONM). Genoveva Ruiz Calavera premtoi se do t’i shkonte deri në fund procesit të pastrimit të sistemit të drejtësisë nga të korruptuarit.

Ama nuk ndodhi ashtu. U largua dhe premtimet e saj mbeten boshe.

“ONM do kryejë detyrat e saj në mënyrë transparente. Do shqyrtohen kandidaturat për komisionin e Vetting-ut. ONM do të krijojë grup monitorimi afatgjatë. Pra më lejoni që të theksoj qartë që operacioni ndërkombëtar i monitorimit ka rol monitorues, por ai nuk merr vendime ekzekutive. Vetting-u është procesi jetik për t’i hapur dyert Shqipërisë në çeljen e negociatave për anëtarësim. Do jemi të rreptë në zbatimin e kritereve të ligjit. Nëse do ketë rrjedhje informacioni nga punonjësit tanë, ata do largohen menjëherë”, thoshte dikur Calavera.

Calavera u largua duke e lënë procesin e vettingut në ngërç, heziton të pastrojë drejtësinë nga llumi dhe gjithashtu del e thotë se këto janë shpifje. Calavera e di fare mirë që shpifje mund të cilësojë një ionformacion që është i pabazuar në fakte, ndërsa faktet kanë dalë në dritë nga vetë Calavera.