Danimarka konfirmon rastin e parë me variantin brazilian të Covid-19

Danimarka ka regjistruar rastin e parë të variantit brazilian, sipas një deklaratë të Ministrit Shëndetësisë të mërkurën.

Varianti është zbuluar nga Universiteti Teknik i Danimarkës, i cili ndihmon në analizimin e mostrave dhe është konfirmuar nga agjencia kombëtare e sëmundjeve infektive të Danimarkës.

Kërkimet kanë treguar se  varianti është 2.2 herë më i transmetueshëm dhe mund të shmangë imunitetin nga infeksioni i mëparshëm Covid-19 deri në 61%. Gjashtë raste të variantit P.1 u raportuan gjithashtu në Mbretërinë e Bashkuar këtë javë. Studiuesit thanë se kjo nuk ka gjasa të shkaktojë një rritje të rasteve.

Shëndeti Publik në Angli  tha në një deklaratë të dielën se personi i paidentifikuar është një nga gjashtë rastet e variantit.

Agjencia shtoi se tre nga rastet u zbuluan  në Angli dhe tre të tjera në Skoci. Varianti është zbuluar gjithashtu në kombet e tjera europiane duke përfshirë Spanjën, Belgjikën, Italinë dhe Holandën.