Dështimi i Vettingut/ Calavera bëri pazar me drejtësinë shqiptare

Raportet monitoruese të partnerëve ndërkombëtarë dhe strukturave të tyre përfaqësuese, organizatave ndërkombëtare dhe atyre lokale, si dhe sondazhet e kryera, nxjerrin nivelin e besueshmërisë së qytetarëve te sistemi i drejtësisë në vlerat më të ulta, me një trend përkeqësues, duke konstatuar si dukuri serioze negative një shtrirje endemike të fenomenit të korrupsionit.

Shefja e ONM-së, Genoveva Ruiz Calavera, si vëzhguese ndërkombëtare duhet të siguronte një proces të denjë dhe të suksesshëm për drejtësinë dhe jot a kthente Vettingun në pazar. Calaverës iu shkaktuan dhimbje nga të vërtetat e hidhura që dolën në dritë për procesin e reformës në drejtësi. Shefja e ONM-së shmangi reformën në drejtësi duke i dhënë më tepër pushtet komisionerëve të vettingut, duke mbyllur sytë para padrejtësive që futen në ngëërç drejtësinë dhe vendin.

Anëtarët e KPK-së janë përzgjedhur për të fituar status në mënyrë që të inkriminuarit të kenë një dorë të ngrohtë brenda në vetting.