Historia e ministrit afgan që shpërndan ushqim me biçikletë në Gjermani

Sagent Sadat ishte ministër i komunikimit i qeverisë në Afganistan, përpara se të vendosej në Gjermani dhjetorin e kaluar, duke shpresuar për një të ardhme më të mirë.Ai aktualisht punon si shpërndarës në Leipzig, Gjermania Lindore. Sagent thotë se disa në vendlindjen e tij e kanë komentuar negativisht vendimin e tij për të bërë një punë të tillë pasi ka shërbyer në qeveri për dy vjet deri në vitin 2018.Por për të sot puna është punë. “Nuk ndihem fajtor për asnjë arsye. Shpresoj që politikanët e tjerë të ndjekin të njëjtën rrugë, duke punuar me publikun në vend që të fshihen,” tha 49-vjeçari, i mbështetur në biçikletën e tij dhe i veshur me uniformën e tij portokalli.Historia e tij tani ka fituar publicitet për shkak të kaosit që ka mbizotëruar në vend që kur talebanët morën pushtetin.Të afërmit dhe miqtë duan që ai të largohet, duke shpresuar se ata do të jenë në gjendje të hipin në një fluturim si mijëra të tjerë në Kabul që presin të njëjtën gjë.Me tërheqjen e trupave amerikane nga horizonti, numri i azilkërkuesve afganë në Gjermani është rritur me më shumë se 130% që nga fillimi i vitit, sipas të dhënave nga Zyra Federale për Migracionin dhe Refugjatët.Pengesë për të mos gjetur një punë pa njohuri të gjuhës gjermane ishte e vështirë për ish-ministrin afgan.  Por edhe me CV -në ​​e tij, Sadat luftoi për të gjetur një punë në Gjermani që do të përputhej me përvojën e tij profesionale.Me një diplomë në telekomunikacion dhe teknologji informacioni, ai shpresonte të gjente një punë në një fushë të ngjashme. Por meqenëse ai nuk fliste fare gjermanisht, kishte shumë pak shanse.“Gjuha është gjëja më e rëndësishme ,” tha Sadat, i cili gjithashtu ka nënshtetësinë britanike.Ai aktualisht shkon në një kurs katër orësh për të mësuar gjuhen si dhe pasdite merr turnin gjashtë orësh si shpërndarës ushqimesh në kompaninë e njohur gjermane Lieferando, ku filloi punën këtë verë.“Ditët e para ishin emocionuese, por të vështira. Sa më shumë që lëviz dhe sa më shumë shihni njerëz, aq më shumë mësoni,” përfundon Sadat, duke përshkruar sfidën e të mësuarit të ngasësh një biçikletë në qytet.