Ja si e shkarkoi padrejtësishtë Komisionerja Etleda Çiftja dhe trafikantët Xhihani Prokurorin Arqilea Koça

Arqilea Koça e ka filluar karrierën në sistemin e drejtësisë në Shqipëri në vitet ’90. Ai punon prej 15 vitesh në Prokurorinë e Përgjithshme, ku ka mbajtur edhe postet drejtuese të luftës kundër krimit të organizuar, drejtorisë së hetimit dhe të ndjekjes penale dhe së fundmi drejton zyrën e Marrëdhënieve Juridiksionale me Jashtë.

Gjatë hetimit administrativ KPK ka arritur të provojë se subjekti i rivlerësimit ka përfituar më shumë se një herë statusin e personit të pastrehë.

Ai ka marrë një kredi të butë me vlerë 5 milionë lekë nga ish-Banka e Kursimeve, me statusin e të pastrehut, për blerjen e pasurisë apartament banimi, me sip. 100 m2, në Tiranë në vitin 2000. Gjithashtu, disa  muaj pas përfitimit të kësaj kredie, subjekti ka privatizuar një pasuri të paluajtshme po me statusin e të pastrehut, në qytetin e Korçës.

Lidhur me këtë pasuri është konstatuar se subjekti ka deklaruar në deklaratën “Vetting”, të ardhura të përfituara nga shitja e një apartamenti në qytetin e Korçës, të fituar nëpërmjet privatizimit, me sip. 100 m2, me kontratën nr. ***, datë 26.03.2001, në vlerën prej 1.25 milionë lekësh.

Sipas KPK-së, kur subjekti ka përfituar si i pastrehë pasurinë në Korçë, prej 100 m2 truall dhe 100 m2 ndërtim, ai e kishte konsumuar marrjen e kredisë së butë prej 5 milionë lekë, duke vepruar në kundërshtim me ligjin dhe për këtë fakt i ka kaluar barrën e provës Koçës.

Gjatë seancës dëgjimore, Koça është shprehur se : “përfitimi i pasurisë në qytetin e Korçës ka qenë një e drejtë që mua më ka takuar qysh me fillimin e marrëdhënieve të punës në atë qytet në vitin 1989 që ka ardhur për shkak se pushteti lokal nuk ka përmbushur detyrimin për strehimin e tij gjatë periudhës që ka banuar në Korçë.”

“Në këtë aspekt, përfitimi i kësaj pasurie ishte realizim i vonuar i një të drejte që i takonte,” ka shtuar ai.

Subjekti ka shpjeguar se pasuria në fjalë nuk përbënte një apartament të banueshëm por një magazinë të vjetër dhe të rrënuar. KPK shprehet se është e paqartë si e ka përfituar këtë aset subjekti, pasi me ligjin për privatizimin e banesave të ish-NKB-së, lejohej vetëm privatizimi i apartamenteve. Sipas KPK-së ky aset është përfituar në mënyrë të padrejtë dhe është shitur brenda vitit nga subjekti, me qëllim përfitimi.

Subjekti gjithashtu nuk ka deklaruar të ardhura nga shitja e kësaj pasurie në deklarimin për vitin 2003, por vetëm në deklarimin për “Vetting”. Për shkak se KPK e vlerëson si përfitim të paligjshëm shumën 1.25 milionë lekë të përfituar nga shtija e kësaj pasurie, deklarimi i saj në deklaratën veting si e ardhur e ligjshme është konsideruar deklarim i rremë.

Gjithashtu në vitin 1996, subjekti s ka ndërtuar një banesë-objekt provizor, me sip. 36 m2 në Tiranë. Nga informacioni i marrë nga ALUIZNI, ky objekt është ndërtuar mbi truallin prej 830 m2 në Linzë. Sipas KPK-së subjekti nuk e ka deklaruar këtë objekt informal në deklaratën e vitit 2003.

Në mars 2005, subjekti ka bërë vetëdeklarimin për legalizim të objektit shtëpi-banimi, me sip. 36 m2, ndërtuar në vitin 1996, duke deklaruar se kërkesa për legalizim është bërë me qëllim kthimin e tokës arë në truall për ndërtim.

Gjithashtu, sipas KPK-së kredia lehtësuese e marrë nga subjekti nga ish-Banka Kursimeve është marrë në tejkalim të kritereve të parashikuara nga ligji.

Sipas KPK-së këto veprime apo mosveprime që vijnë në kundërshtim me etikën e një prokurori të Prokurorisë së Përgjithshme, emëruar në këtë funksion që nga viti 1994, cenojnë besimin e publikut te sistemi i drejtësisë.

Trupa gjykuese e KPK-së e përbërë nga Etleda Çiftja kryesuese, Firdes Shuli relatore dhe Roland Ilia si anëtar, ka vendosur t’i trajtojë deklarimet periodike të interesave private pranë ILDKPKI si “provë me të njëjtën rëndësi sa dhe deklarimet e pasakta e të pamjaftueshme në deklaratën veting.” dhe e shkarkoi subjektin e mw sipwrm.

Po kush është Arqilea Koça? 

Arqilea Koça e ka filluar karrierën në sistemin e drejtësisë në Shqipëri në vitet ’90. Ai punon prej 15 vitesh në Prokurorinë e Përgjithshme, ku ka mbajtur edhe postet drejtuese të luftës kundër krimit të organizuar, drejtorisë së hetimit dhe të ndjekjes penale dhe së fundmi drejton zyrën e Marrëdhënieve Juridiksionale me Jashtë.

Paralelisht me detyrën si prokuror, Koça ka qenë edhe pedagog i Jashtëm në Shkollën e Magjistraturës si dhe anëtar për tre vite i Këshillit të Prokurorisë. Në vitin 2017, ai kandidoi për t’u zgjedhur Prokuror i Përgjithshëm i Përkohshëm, post i cili u fitua nga Arta Marku.

Ndërsa Kolegji i Posaçëm i Apelimit ndryshoi të martën vendimin e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit për shkarkimin nga detyra të prokurorit të Prokurorisë së Përgjithshme, Arqile Koça dhe vendosi rikthimin e tij në detyrë.

Në njoftimin e KPA thuhet se trupi gjykues, i kryesuar nga Ardian Hajdari, me relator Sokol Çomon dhe anëtarë Albana Shtylla, Natasha Mulaj dhe Rezarta Schuetz vendosi me shumicë votash konfirmimin në detyrë të Koçës.

Arqile Koça u shkarkua nga KPK më 8 mars 2019, pasi kjo e fundit i konsideroi deklarimet periodike për pasurinë të pasakta dhe të pamjaftueshme, duke u dhënë atyre të njëjtën peshë me deklaratën “veting”.

Prokurori Arqilea Koça është shkarkuar padrejtësishtë nga ana e Komisioneres Etleda Rustem Çiftja  e cila ka lidhje me krimin pasi ajo është e martaur me Dejvi Bujar Çiftja,  njëkohësisht Etleda Rustem Çiftja ka një motër e cila quhet Ornela Xhihani dhe është e martuar me shtetasin Arian Xhihani.

Arian Xhihani është  vëllai I Zamir Xhihanit dhe së bashku kanë dhe një shoqëri tregtare  e quajtur  XHIAR-2009  e themeluar në datë 15/01/2009 me Nr NIPT K92521803I,  me adresë Lagjja nr 2,Kavaje,autostrada Kavaje-Rrogozhine,objekt 1 kateshe ,me zone kadastrale nr 8551,nr pasurise 5/116 me objekt aktiviteti Prodhime inertesh, rere, çakull, gure, mermer, etj.Prodhim e tregetim materiale ndertimi dhe materialeve te ndryshem industriale,prodhim e tregetim me shumice e pakice i pllakave te te gjitha llojeve dhe dimensioneve. .ImportEksport makineri , pajisje e materiale ndertimi, germime dheu, transport mallrash te ndryshme etj.Nyje betoni.njëkohësisht në të njëjtin nipt me nr  K92521803I është dhe aktiviteti në Golem; Hotel 5 Katesh – Papafingo-Podrum, zona kadastrale nr.1791, pasuria nr.101/34.

Po cilët janë vllezërit Xhihani?

Në 17 nëntorit të vitit 1997 ora 16:00 një gomone  e cila ishte blerë në Vlorë, për 50 milionë lireta, nga kavajasi Zamir Xhihani niset drejtë Italisë,   me organizimin e Xhihanit dhe  pa u menduar shumë skafisti nisi udhëtimin me 28 persona në gomone, midis të cilëve 1 fëmijë , klandestinët të cilët ishin kryesisht nga Durrësi, por dhe nga Shkodra dhe Lezha, udhëtonin edhe dy Kavajas.

Atë mbrëmje tragjike, hipotezat janë të ndryshme, por e vërteta rrëfehet vetëm nga 11 protagonistët e mbetur gjallë, një pjesë e së cilëve vazhdojnë të jenë nën mbikëqyrjen e policisë së Brindizit.

Gomonia e tragjedisë, vazhdoi rrugën për dy orë në mot të keq dhe nuk u kthye mbrapsht për në brigjet Shqiptare ku mund të shpëtoheshin jetë njerzish.

Njëri prej shkaqeve që ajo s’është kthyer, mendohet të jetë se aty ka pasur gati 120 kg marijuanë që duhej të shkonte medoemos në bregun tjetër,  gjithsesi asgjë nuk ka rënë në duart e policisë italiane por është konstutaur nga telefonat dhe sms që ishin në to.

Në gomone ka plasur një sherr mes Skafistit  që donte me çdo kusht të vazhdonte, kavajasve dhe njerëzve të tjerë që iu trembën detit dhe donin të ktheheshin dhe skafistëve të cilët donin të vazhdonin rrugën drejt Italisë.

Në zënkë e sipër dikush ka kërkuar të kthehet dhe ka kërcënuar skafistin ,dhe më pas nga dëshmitë e të mbijetuarve është thënë se personat janë hedhur në det me dhunë nga skafisti.

Ndërkaq një grua e llahtarisur nga sherri në mes të detit, ka mëshuar fort, duke shpuar njërën prej dhomave të gomones me takën e këpucës , ndonëse kjo nuk ka sjellë shfryrjen e plotë të saj dhe më pas  motorët janë fikur, për të mos u ndezur dot më.

E vërtetuar nga tabulatet , për gjithçka ndodhte, ishin të informuar nëpërmjet celularëve , Xhihani në Kavajë dhe njeriu që priste në Itali , të dy organizator të trafiqeve ndërkombëtare të qënieve njerëzore më pas gomonia ka ngelur në mëshirë të detit të keq dhe stuhisë që i ka shoqëruar të mbijetuarit në tre netë. Celularët nuk funksiononin më, apo të paktën kështu është thënë, nga Xhihani i cili është arrestuar nga ana e policisë së Tiranës. Në gomone kishte katër celularë të sekuestruar nga Policia Italiane të cilët provojnë se Xhihani ishte organizator i këtyre trafiqeve.

Xhihani ndërsa priste kthimin e gomones, ai nuk lajmëroi në polici për mundësinë e mbytjes së saj, me frikën se mund t’i ndodhte gjë, apo dhe me shpresën se ata do kishin përfunduar në Mal të Zi, siç ndodh në raste të tilla.

Shefi i Komisariatit Avni Jasharllari, lajmëroi menjëherë Ministrinë e Brendshme dhe Interpolin italian, i cili nisi kërkimin dhe vetëm të enjten, më 21 nëntor, ora 14:30 në Kavajë erdhi lajmi nga Brindizi. “U gjetën në një gomone 11 të mbijetuar dhe 5 të vdekur. Është arrestuar skafisti dhe Goseni, në xhepat e të cilit u gjetën celularë, ora dhe bizhuteri të pasagjerëve të gomones. Gjithë të tjerët janë nën mbikëqyrjen e policisë”.

Gomonia ishte gjetur vetëm 20 milje larg Brindizit. Pasi e tërhoqën drejt portit, në breg zbritën pas udhëtimit treditor me tmerrin, një fëmijë dhe 4 të rritur të vdekur nga të ftohtit, uria dhe frika, si dhe 11 të mbijetuar në gjendje shumë të keqe shëndetësore. 12 njerëz të tjerë u konsideruan të humbur.

Ende nuk dihen emrat e tyre, as arsyet e zhdukjes, pasi të vdekur, apo të gjallë, duhej të mbërrinin 28 vetë në Brindizi.Në Kavajë të thonë edhe ndonjë prej emrave të të zhdukurve. Një djalë nga Durrësi, i cili ishte dhëndri i Drejtorit të Drejtorisë së Policisë së Durrësit. Hollësia që tregojnë për të është se ai nuk pagoi për të vdekur, pasi Xhihani “donte t’i bënte nder”.Një tjetër e humbur është dhe një vajzë nga Fieri e quajtur Klodi.

Cilat janë të ardhurat nga aktiviteti Kriminal i trafikimit të Qënieve Njerëzore dhe narkotiokëve të  vëllezërve Arian Xhihani dhe Zamir Xhihani?  

Vëllezërit Arian Xhihani dhe  Zamir Xhihani janë subjekt i ligjit Antimafia dhe njëkohësisht dhe ligjit për KCK dhe detyrimisht do tju nevojitej mbrojtje

Vëllezërit Arian Xhihani dhe  Zamir Xhihani, si investimin e tyre më të mirë është investimi për të vendosur në krye të drejtësisë Komisioneren  Etleda Çiftja e cila në ditët e sotmeme pozicionin e punës që ka  mund ti mbroj vetëm me prezencën e sajë pa diskutuar këtu për ndikimet që mund të kryej.

Njëkohësisht shtetasja Komisionerja  Etleda Çiftja për vet lidhjen që ka me Vëllezërit Arian Xhihani dhe  Zamir Xhihani është subject hetimi dhe verifikimi nga OFL.

Nga ana e Vëllezërve  Arian Xhihani dhe  Zamir Xhihani  me lekët e aktivitetit të tyre kriminal  të trafikut të qënieve njerëzore është krijuar një shoqëri tregtare  e quajtur  XHIAR-2009  e themeluar në datë 15/01/2009 me Nr NIPT K92521803I,  me adresë Lagjja nr 2,Kavaje,autostrada Kavaje-Rrogozhine,objekt 1 kateshe ,me zone kadastrale nr 8551,nr pasurise 5/116 me objekt aktiviteti Prodhime inertesh, rere, çakull, gure, mermer, etj.Prodhim e tregetim materiale ndertimi dhe materialeve te ndryshem industriale,prodhim e tregetim me shumice e pakice i pllakave te te gjitha llojeve dhe dimensioneve. .ImportEksport makineri , pajisje e materiale ndertimi, germime dheu, transport mallrash te ndryshme etj.Nyje betoni.njëkohësisht në të njëjtin nipt me nr  K92521803I është dhe aktiviteti në Golem; Hotel 5 Katesh – Papafingo-Podrum, zona kadastrale nr.1791, pasuria nr.101/34.

Etleda Çiftja  është në kupolën e kontrollit të Drejtësisë ,e vendosur në dukje nga trafikantët Xhihani dhe ajo që është më skandaloze pwr këtë subjekt është fakti së Etleda Çiftja kontrollon drejtësinë me notë kaluese 5 në fakultetin e Drejtësisë.  

Të gjitha pasuritë e mëposhtme nuk përputhen me të ardhurat e fituara , duket qartë se vëllezërit  Arian Xhihani dhe  Zamir Xhihani  nuk kanë të ardhura të ligjshme dhe me shoqërinë  quajtur  XHIAR-2009  e themeluar në datë 15/01/2009 me Nr NIPT K92521803I ,e kanë ngritur si subjekt për tu kamofluar nga hetimi në fushën e pastrimit të produkteve të veprës penale, të ligjit Anti Mafia ose të ligjit anti KCK, këto ligje kontrollojnë pikërisht aktivitetet kriminale të kryera nga vëllezërit Xhihani.

Pasuritë e pa justifikuara të bandës Xhihani me në krye Etleda Çiftja  janë si më poshtë :

 Shtetasit Adile Jonuz Xhihani dhe Zamir Ismet Xhihani, kanë një pasuri e cila ndodhet në zonën kadastrale 8551 dhe nr. Pasurie 5/808, me indeks harte KJ-F-0, me adresë në Rrethit Kavajë, Rr/L Durrës-Rrogozhinë, lloji I pasurisë Arë e përfituar me Kontratë Shitje , me datë regjistrimi 11.07.2019, me sipërfaqe 2290 m2.

Shtetasit Adile Jonuz Xhihani dhe Zamir Ismet Xhihani, kanë një pasuri e cila ndodhet në zonën kadastrale 8551 dhe nr. Pasurie 5/813, me indeks harte KJ-E-0, me adresë në Rrethit Kavajë, Rr/L Shën Gjergjit, lloji I pasurisë Arë e përfituar me Kontratë Shitje , me datë regjistrimi 11.07.2019, me sipërfaqe 1292 m2

Shtetasit Zamir Ismet Xhihani , Adile Jonuz Xhihani dhe Rrahman Hysni Teferiçi, kanë një pasuri e cila ndodhet në zonën kadastrale 8551 dhe nr. Pasurie 5/218, me indeks harte KJ-E-0, me adresë në Rrethit Kavajë, Rr/L Shen Gjergjit, lloji I pasurisë Arë e përfituar  për shtetasit Zamir Ismet Xhihani dhe Adile Jonuz Xhihani  me Kontratë Shitje , me datë regjistrimi 04.08.2020  dhe   Rrahman Hysni Teferiçi me  Transanksion I gjeneruar nga shërbimi me kod e regjistruar në datën 09.08.2018, sipërfaqe 750 m2.

Shtetasit  Zamir Ismet Xhihani dhe Adile Jonuz Xhihani, kanë një pasuri e cila ndodhet në zonën kadastrale 8551 dhe nr. Pasurie 5/113, me indeks harte KJ-E-0, me adresë në Rrethit Kavajë, Rr/L Shen Gjergjit, lloji I pasurisë Arë e përfituar me Kontratë Shitje , me datë regjistrimi 07/06/2019, me sipërfaqe 1000 m2.

Shtetasit  Adile Jonuz Xhihani dhe Zamir Ismet Xhihani, kanë një pasuri e cila ndodhet në zonën kadastrale 8552 dhe nr. Pasurie10/306-ND, me indeks harte (KJ),K,L-4,3,  lloji I pasurisë  Ndërtesë e përfituar meLeje Legalizimi, me datë regjistrimi 30.01.2018 , me sipërfaqe 110.3  m2.

Xhiar -2009-Xhihan ka një pasuri e cila ndodhet në zonën kadastrale 3235 dhe nr. Pasurie 498/107, me indeks harte K-34-100-(213-A), me adresë në Rrethit Kavajë, Rrogozhinë , lloji I pasurisë Arë e përfituar me Kontratë Shitje , me datë regjistrimi 03.09.2020, me sipërfaqe 1200 m2.Shtetasit  Arian Ismet Xhihani dhe Ornela Rustem Xhihani, kanë një pasuri e cila ndodhet në zonën kadastrale 2291  dhe nr. Pasurie 302/58 , me indeks harte K-34-100-(49-D),me adresë Kavajë, Kryemedhe  lloji I pasurisë  Truall e përfituar me Regj Leje Leg, me datë regjistrimi 01.07.2020 , me sipërfaqe 300  m2.

Pra duket qartë se për shkak të detyrës së tijë në Prokurorinë e Përgjithshme, si drejtues në  të luftën kundër krimit të organizuar u ndërshkua padrejtësishtë nga përfaqsuesja e krimit dhe pikërishtë e vëllezërve Xhihani komisionerja Etleda Çiftja.

Nga ana jonë i falenderohet KPA e cila nuk bëhet pjesë e bandave kriminale dhe realizoi drejtësi për prokurorin Arqilea Koça.