Një rrugë e dy punë/ Ja si komisoneri seksist Roland Ilia abuzon me detyrën

Në kohën kur u bënë zgjedhjet për komisionerët e Vettingut në 2017 Roland Ilia ka folur në lidhje me meritokracinë, kriteret profesionale, vlerat që ai supozohet të ketë krahas kritereve formalo-juridike për postin në Vetting.

Ai deklaroi se që nga viti 1996, kur ka mbaruar studimet, më pas ka punuar si pedagog në Fakultetin e Drejtësisë të Universitetit “Luigj Gurakuqi” në Shkodër. Ai preson për njëzet vjet ka dhënë mësim për drejtësinë edhe “seksologjinë”.  Roland Ilia, një emër i njohur për shumë studente të cilat janë kërcënuar nga ai për të marr një notë.

Roland Ilia është një ndër komisonerët që është i mbytur në llumin e krimit dhe bëmat e tij e personifikojnë si një njeri të ndyrë ku femrat si objekt për të shkarkuar fustrimin e tij.

Nga ana e portalit infron.org është hedhur dritë mbi faktin së ai nuk ka të certefikuar as gjuhën Angleze, e cila është baza dhe një kusht i detyrueshëm në kriteret e përzgjedhjes për anëtarët të instuticioneve të rivlerësimit.
Në momentin që është pyetur në mbledhje ai për t’i shpëtuar të vërtetës ka deklaruar se nuk e mban mend. Shprehimisht Roland Ilia ka deklaruar se: “Nuk e mbaj mend. Kam dhënë një provim të TOEFL-it dikur, por anglishten e di shumë mirë.”

E si mund ta harroj dikush një gjë kaq të rëndësishme sidomos që logjikisht kur çdokush që pretendonte për atë post gjëja e parë që kanë bërë ka qenë të hapnin listën e kritereve për të parë a përshaten me kualifikimet që kanë apo jo. Drejtësia akoma nuk e ka gjetur rrugën e saj, sidomos kur në krye ka njërëz jo profesionist dhe seksist si Roland Ilia.