Operacion i madh nga Europol/  E përfshirë dhe Shqipëria

Europol ka zhvilluar një operacion të madh në 17 shtete të botës, ku është përfshirë dhe Shqipëria. 228 persona janë arrestuar në operacionin që është zhvilluar në dy ditë të ndryshme. Për shtetas shqiptarë ende nuk ka informacione.

Midis 13 dhe 16 Prill 2021, autoritetet e zbatimit të ligjit nga 17 vende shënjestruan grupe lëvizëse të krimit të organizuar aktiv në të gjithë Evropën si pjesë e edicionit të fundit të operacionit Trivium. Operacioni u koordinua nga Hollanda dhe u mbështet nga Europol dhe është pjesë e nismës së sigurisë EMPACT .

Veprimet e koordinuara çuan në:

– 228 arrestime;

– 70 000 persona të kontrolluar;

– 67 000 automjete të kontrolluara;

– sekuestrime duke përfshirë 88 automjete, mallra të vjedhura, substanca të paligjshme dhe shuma të mëdha parash.

Objekti i operacionit Trivium të këtij viti ishte gjetja e të dënuarve në kërkim për krimin e organizuar të pronës, që janë në arrati. Hetimet gjatë operacionit identifikuan vendndodhjet e një numri të këtyre individëve.

Gjatë operacionit, autoritetet gjermane kontrolluan një individ të dyshuar nga autoritetet daneze për t’u lidhur me disa vjedhje të pajisjeve GPS nga makineritë bujqësore. Gjatë kontrollit të automjetit të tij, oficeri gjerman zbuloi 30 njësi GPS nga makinat bujqësore, afërsisht 100 kg argjendtë prej ari, argjendi dhe fildishi, gati 50 telefona dhe 20 laptopë. I dyshuari do të ekstradohet në Danimarkë nën një Urdhër Arresti Evropian.

Operacioni Trivium, i ka nisur në 2013, përqendrohet në një qasje të shumë-agjencie për të luftuar krimin. Operacioni synon rrjetet kriminale që përdorin infrastrukturën rrugore të BE për të kryer krime të ndryshme ndërkufitare përmes kontrolleve policore.

Veprimet e përbashkëta goditën grupet kriminale që përpiqen të qëndrojnë nën radarin e autoriteteve të zbatimit të ligjit duke qenë të lëvizshëm dhe duke ndryshuar mënyrën e tyre të funksionimit. Këto aktivitete të bazuara në një qasje shumë-agjencie rrisin sigurinë në rrugë dhe kontribuojnë në rritjen e besimit dhe ndjenjës së sigurisë në komunitetet lokale.