Për ringritjen e ekonomisë/ Britania e Madhe rrit taksat për të pasurit

Ringritja ekonomike e Britanisë nga kriza ku e zhyti koronavirusi do të jetë shumë më e dobët nga sa pritej, paralajmëroi qeveria të mërkurën duke paraqitur një buxhet që mbron vendet e punës por edhe rrit taksat e korporatave.

Britania është një nga vendet e Evropës të goditura më rëndë nga koronavirusi me mbi 120 mijë viktima dhe katër milionë raste.

Por shpresat e saj për rimëkëmbje ekonomike janë rritur për shkak të programit të saj të shpejtë të vaksinimit, që ka bërë që miliona persona të marrin një vaksinë.

Ministri i financave Rishi Sunak, tha në parlament se koronavirusi ka shkaktuar dhe do të vazhdojë të shkaktojë shumë dëme, pasi ekonomia u tkurr me 10 për qind vitin e kaluar, performanca më e keqe e saj në më shumë se tre shekuj. Sunak tha se ekonomia e Britanisë së Madhe do të zgjerohet me 4 për qind këtë vit, më pak nga parashikimi i mëhershëm i qeverisë për 5.5 për qind rritje.

Paketa e mbështetjes shkon në një total prej 471 miliardë eurosh, tha Sunak ndërsa shpalosi planet e tij për taksat dhe shpenzimet.

“Dëmet që koronavirusi i ka shkaktuar ekonomisë sonë janë të mëdha. Që nga marsi mbi 700 mijë njerëz kanë humbur vendet e punës. Ekonomia jonë është tkurrur me 10 për qind, më e madhja në mbi 300 vite. Huamarrja jonë është më e larta në kohë paqeje”.

Buxheti i prezantuar nga Sunak përfshin një skemë disa miliarda paundëshe për personat që kanë humbur punën, reduktime të përkohshme të taksës për vlerën e shtuar dhe taksa të reja për pronat. Ndërkohë që taksa mbi fitimet e kompanive do të rritet në 25 për qind, për bizneset e mëdha.