E habitshme/ Kompania izraelite ofron një mjet të fshehtë ‘rrëqethës’ për të ringjallur të vdekurit

Faqja gjenealogjike “MyHeritage” ka prezantuar një mjet i cili përdor teknologjinë për të gjallëruar fytyrat në fotografitë e familjarëve të vdekur.

E quajtur “DeepNostalgia”, firma pranoi që disa njerëz mund të mos e pëlqejnë diçka të tillë, ndërsa disa të tjerëve mund t’u duket “magjike”.

Si funksionojnë deepfakes?

Komisioni i Ligjit po shqyrton propozimet për ta bërë të paligjshme krijimin e videove të rreme pa pëlqim.

“Kjo karakteristikë është menduar për përdorim nostalgjik, domethënë për të rikthyer në jetë paraardhësit e dashur”, shkruante kompania në lidhje me teknologjinë e re.

Por gjithashtu pranoi që “disa njerëz e duan tiparin e Nostalgjisë së Thellë dhe e konsiderojnë atë magjike, ndërsa të tjerët e shohin atë mërzitur dhe nuk e pëlqejnë atë. Rezultatet mund të jenë të diskutueshme dhe është e vështirë të qëndrosh indiferent ndaj kësaj teknologjie.”

Deepfakes janë video që mund të krijohen nga fotot ekzistuese, shkruan BBC.

Teknologjia pas Nostalgjisë së Thellë u zhvillua nga firma izraelite D-ID. Përdori inteligjencën artificiale dhe trajnoi algoritmet e saj në video të para-regjistruara të njerëzve të gjallë që lëvizin fytyrat dhe bëjnë gjeste.

Në sitin MyHeritage, figurat historike si Mbretëresha Victoria dhe Florence Nightingale ringjallen. Në fillim të këtij muaji, për të shënuar ditëlindjen e tij, firma vendosi një video të Abraham Lincoln në YouTube duke përdorur teknologjinë. Ish presidenti amerikan shfaqet me ngjyra dhe tregohet duke folur.