Komisioneri Roland Ilia dhe llumi që karakterizon reformën në drejtësi

Viltrat e vettingut duhet të kishin në radhët e gjykimit komisioner që zbatojnë dhe respektojnë ligjin ndërsa Ilia është akuzuar për veprën penale “Ushtrim i ndikimit të paligjshëm ndaj personave që ushtrojnë fuksione publike” parashikuar nga neni 245/1 I Kodit Penal dhe “Korrupsioni aktiv i personave që ushtrojnë funksione publike”.

Diplomuar “Jurist” në vitin 1996 në Fakultetin Juridik, Universiteti i Shkodrës. Z. Ilia është licencuar në profesionin e avokatit në vitin 1997. Para se të emërohej nga Kuvendi i Republikës së Shqipërisë, në qershor 2017,  Komisioner në Komisionin e Pavarur të Kualifikimit, z. Ilia mbante detyrën e zv.dekanit dhe shefit të departamentit të së drejtës civile në Fakultetin Juridik, Universiteti “Luigj Gurakuqi”.

Mundësia që këta komisionerë të ishin në rraadhët e vettingut duhet të ishte e pakët ose mos egzistonte fare, pasi vetting duhej fillimisht të pastronte komisionerët e korruptuar dhe më pas të drejtët të përzgjidhnin të duhurit dhe të dënonin të korruptuarit.

Tashmë jemi mësuar me funksionimin e drejtësisë në vendin tonë, aq shumë sad he ndërkombëtaret si shefja e ONM-erdhën dhe luajtën në vendin tonë, duke egzistuar vetëm si marioneta të qqeverisë.