Përshkallëzohet situata/ Ambasada e SHBA paralajmëron amerikanët për sulme të mundshme në Stamboll: Qëndroni larg zonave…

Ambasada amerikane në Turqi ka paralajmëruar amerikanët për sulme të mundshme terroriste ndaj kishave, sinagogave dhe misioneve diplomatike në Stamboll, njoftimi i dytë i tillë nga ambasada në katër ditë, pas djegies së librit të shenjtë islamik të Kuranit në Evropë.

Ambasada e SHBA ka paralajmëruar për sulme të mundshme terroriste hakmarrëse në zonat e Stambollit të frekuentuara nga turistët perëndimorë, veçanërisht në lagjet Beyoglu, Galata, Taksim dhe Istiklal të qytetit.Disa ambasada në Ankara, duke përfshirë SHBA-në, Gjermaninë, Francën dhe Italinë, lëshuan paralajmërime të premten për sulme të mundshme në vendet e adhurimit, pas incidenteve të veçanta në të cilat u dogjën Kuran në Suedi, Holandë dhe Danimarkë.

Turqia ka paralajmëruar qytetarët e saj për “sulme të mundshme islamofobike, ksenofobike dhe raciste” në SHBA dhe Evropë, pasi aleatët e saj perëndimorë paralajmëruan qytetarët e tyre në Turqi për sulme të mundshme terroriste.

Në dy këshilla të veçanta udhëtimi, Ministria e Jashtme e Turqisë këshilloi qytetarët e saj në SHBA dhe vendet evropiane që “të sillen me qetësi përballë ngacmimeve dhe sulmeve të mundshme ksenofobike dhe raciste” dhe “të qëndrojnë larg zonave ku demonstratat mund të intensifikohen”, raportojnë mediat turke.

Turqia ka lëshuar një paralajmërim udhëtimi për SHBA-në dhe disa vende evropiane, duke vënë në dukje një numër në rritje të incidenteve kundër të huajve dhe sulmeve raciste, si dhe intolerancës fetare në rritje. Protestat po zhvillohen në të gjithë SHBA-në pasi Tire Nichols iu nënshtrua plagëve pasi u rrah nga policia në Memphis, Tenesi, sipas një deklarate, raportoi Anatolia. Nga ana tjetër, është vërejtur se kohët e fundit ka pasur sulme verbale dhe fizike kundër të huajve dhe racizëm në të gjithë SHBA-në, thuhet në një deklaratë të Ministrisë së Punëve të Jashtme.