Studimi i fundit për Covid: Cilat janë organet që dëmtohen rëndë edhe tek të rinjtë

Profesori Calum Semple ka thënë se është shqetësuar nnga hulumtimet e fundit ku rezultojnë se një numër i habitshëm i të rinjve në moshë të rritur, përjetojnë komplikacione pas infektimit me Covid.

Shkencëtarët paralajmërojnë për rreziqet shëndetësore afatgjata që koronavirusi mund të paraqesë për të rriturit e rinj.

Alarmi vjen pasi hulumtimet e reja sugjerojnë ndërlikime të tilla si;

Dëmtimet e organeve janë të larta se më parë edhe në pacientë të shëndetshëm të moshës nën 50 vjeç të cilët u pranuan në spital me Covid-19.

Studimi, i kryer nga shkencëtarë në tetë universitete të Mbretërisë së Bashkuar dhe Departamenti i Shëndetit dhe Kujdesit Social, mori më shumë se 70,000 të rritur në Mbretërinë e Bashkuar të pranuar në spital me sëmundje të rëndë Covid-19.

Hulumtimi zbuloi se 27% e të rinjve nga 19 deri në 29 vjeç dhe 37% e të rinjve nga 30 në 39 vjeç kishin një komplikacion. Prej tyre, 13% të moshës 19 deri 29 vjeç dhe 17% të moshës 30 deri 39 vjeç nuk ishin në gjendje të kujdeseshin për veten pasi dilnin nga spitali.

Nga 73,197 pacientë në studim, rreth një e katërta (24,3%) pësuan dëmtime në veshka, 18,4% pësuan dëmtime të mushkërive dhe 12,3% zhvilluan ndërlikime në zemër.

Krye hetuesi dhe autori i përbashkët i studimit, Profesori Calum Semple, nga Universiteti i Liverpoolit, tha: “Kjo vepër bie në kundërshtim me rrëfimet aktuale që Covid-19 është e rrezikshme vetëm tek njerëzit me sëmundje shoqërues dhe tek të moshuarit.

“Shpërndarja dhe kontribuimi në debatin shkencor rreth narrativave të tilla është bërë gjithnjë e më e rëndësishme. Ashpërsia e sëmundjes në pranim është një parashikues i ndërlikimeve edhe tek të rriturit më të rinj, kështu që parandalimi i ndërlikimeve kërkon një strategji primare parandaluese, që do të thotë vaksinim”, tha ai.