Studimi: Me cilën simptomë fillon zakonisht Covid-19

Simptomat e COVID-19 fillimisht janë të ngjashme me ato të ftohjes së zakonshme, gripit ose alergjisë.

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë Jugore kanë dalë me një listë të simptomave të koronavirusit të ri.

“Zbulimi i simptomave në kohë mund të ndihmojë për të kuptuar rastin tonë nëse jemi të infektuar me virusin dhe për t’u diagnostikuar dhe trajtuar siç duhet nga një mjek, veçanërisht gjatë periudhave kur viruset e tjera të frymëmarrjes si gripi bashkëjetojnë”,- shpjegoi Dr. Peter Kuhn nga ekipi hulumtues.

Ekspertët studiuan 55,000 raste të konfirmuara të COVID-19 nga Kina, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dhe 1,100 raste në dhjetor 2019 deri në janar 2020 nga Ekipi Kinez i Menaxhimit të Pandemisë.

Rastet COVID-19 u krahasuan me më shumë se 2,000 raste të regjistruara zyrtarisht të gripit nga Amerika e Veriut, Evropa dhe Hemisfera Jugore midis 1994 dhe 1998.

Sekuenca kohore e simptomave të COVID-19 ishte:

1-ethe

2-kollitjet

3-të përzier dhe të vjella

4-diarre.

“Ne zbuluam se pacientët me grip sezonal kanë një kollë para etheve si një simptomë e hershme, anasjelltas, COVID-19 fillon zakonisht me ethe”, tha Dr. Robert Glatter, nga urgjenca mjekësore në Spitalin Lenox Hill në Nju Jork, duke shtuar “dallimi është edhe më i vështirë në rastin e ftohjes së zakonshme, kështu që dhimbja e shpinës, dridhjet dhe një kollë e thatë zakonisht ndodhin në të njëjtën kohë dhe papritmas.

Studiuesit arritën në përfundimin se ethet duhet të jenë kriteri kryesor për kontrollimin e rasteve të mundshme të koronavirusit.

COVID-19 shkakton një numër simptomash të ndryshme

Sidoqoftë, Dr. Glatter iu referua shumë rasteve të ndryshme COVID-19 që hasi në Nju Jork: “Edhe pse ethet janë simptoma fillestare për shumicën e pacientëve, realiteti është më i komplikuar”.

Sipas tij, disa pacientë treguan vetëm anemi ose ishin pa shije, edhe skuqjet e gishtërinjve (gishtërinjtë e këmbës), ose një njollë e purpurt e lëkurës në përgjigje të inflamacionit akut, por pa praninë e etheve, kollës simptoma të tjera të frymëmarrjes.

Pacientë të tjerë raportuan gjendje të keqe, dhimbje koke dhe marrje mendsh, simptoma që disi i ngjajnë një goditje në tru, ose dhimbje gjoksi, pa përsëritje të etheve, kollës ose simptomave të tjera të frymëmarrjes.

Më në fund, të përzierat, të vjellat dhe diarreja pas shfaqjes së simptomave të shoqëruara me infeksione të frymëmarrjes si ethe ose kollë mund të tregojnë COVID-19.

Për arsyet e mësipërme, Dr. Glatter theksoi nevojën që mjekët kompetentë të jenë vazhdimisht vigjilentë për të kuptuar simptomat më të vogla që mund të nënkuptojnë sëmundjen e koronavirusit pasi simptomat nuk shfaqen gjithmonë.