Zi në familjen mbretërore/ Ndërron jetë Princ Philipi

Duka i Edinburgut në Britani, Princi Philip, ka vdekur në moshën 99 vjeç.

I njohur për sensin e tij të humorit dhe herë pas here gafat e diskutueshme. Martesa e tij me Mbretëreshën Elizabeth zgjati 74 vjet, me çiftin që festonte 70 vjetorin e tyre në 2017. Ata kishin katër fëmijë.

Gjatë kohës së tij në Pallatin Buckingham Philip kreu mijëra angazhime solo, dhe qindra udhëtime jashtë shtetit.

Duka i Edinburgut Princi Philip i Greqisë dhe Danimarkës lindi në ishullin Grek të Korfuzit më 10 qershor 1921.

Ai u bashkua me Marinën Mbretërore si një kadet në 1939, duke shërbyer në Luftën e Dytë Botërore. Në moshën 17-vjeçare ai u bashkua me luftanijen HMS Valiant, e cila luftoi në Betejën e Kepit Matapan pranë brigjeve të Greqisë.

Më pas u gradua në nën-toger dhe u emërua në shkatërruesin HMS Wallace, ku në 1942 ai u bë Toger i Parë i anijes në moshën e re 21.

Besohet se ai u takua me Princeshën e atëhershme Elizabeth gjatë një vizite mbretërore në Kolegjin Detar Dartmouth në 1939.

Në korrik të vitit 1947 u njoftua fejesa e tyre, në ditëlindjen e 21-të të Mbretëreshës dhe katër muaj më vonë në 20 Nëntor ata u martuan në Westminster Abbey.

Ishte një ngjarje e madhe, plot ngjyra, e cila u bë tituj në të gjithë botën, në një kohë vështirësish pas luftës.

Çifti festoi ardhjen e të lindurit të tyre të parë, dhe trashëgimtarit të fronit, Princit Charles në 1948.

Charles u ndoq nga Anne, Andreë dhe më në fund Edward.

Princi Philip zhvilloi një reputacion për gafat e tij gjatë viteve, por ishte tepër aktiv në jetën publike.

Ai ishte ose mbrojtës, president ose thjesht një anëtar i mbi 780 organizatave, por ndoshta trashëgimia e tij më e mirë qëndron në çmimin Duka i Edinburgut.

Programi i ndërtimit të karakterit për të rinjtë është eksportuar në më shumë se 140 vende dhe territore.

Në jetën e tij personale, ai ishte një kalorës dhe lojtar i pasionuar i pasionuar. Në moshën 50 vjeç, ai mori makinën me karrocë dhe meritohet se e shndërroi atë në një sport britanik.

Spekulimet u shkaktuan në maj 2017 se Duka kishte vdekur kur stafit të pallatit u tha që të mblidheshin për një njoftim megjithatë kjo ishte vetëm se ai po tërhiqej nga jeta publike.

Në gusht ai kreu angazhimin e tij të fundit solo publik në një paradë për të shënuar finalen e Royal Marines 1664 Global Challenge.

Ai kreu një total prej 22,219 angazhimesh solo dhe stafi i Pallatit Buckingham ka llogaritur se ai ka ndërmarrë 637 vizita solo jashtë shtetit në 143 vende, mbajti 5,496 fjalime si dhe ka gjetur kohë për të shkruar 14 libra.