G7 apel Kinës që t’i japë fund ‘shtypjes’ së vlerave demokratike

Ministrat e jashtëm në grupin e kombeve të G7, përfshirë Shtetet e Bashkuara, kanë shprehur shqetësime të mëdha për vendimin e Kinës për të gërryer thellësisht elementët demokratike të sistemit zgjedhor në Hong Kong.

G7 lëshoi një deklaratë në Twitter, nga sekretari i jashtëm britanik, Dominic Rab, duke thënë se vendimi i fundit për të ndryshuar sistemin zgjedhor të Hong Kongut se autoritetet e Kinës kishin të vendosura për të eliminuar zërat dhe mendimet kundërshtuese në Hong Kong, informon abcnews.al.

“Ne gjithashtu i bëjmë thirrje Kinës dhe autoriteteve të Hong Kongut që të rivendosë besimin në institucionet politike të Hong Kongut dhe t’i japin fund shtypjes së pajustifikuar të atyre që promovojnë vlerat demokratike dhe mbrojtjen e të drejtave dhe lirive”, thuhej në postim.

Parlamenti i Kinës miratoi të enjten një projektvendim për të ndryshuar sistemin zgjedhor në Hong Kongut, duke ulur më tej përfaqësimin  demokratik në institucionet e qytetit duke futur një mekanizëm për të kontrolluar besnikërinë e politikanëve ndaj Pekinit.

Masat janë pjesë e përpjekjeve të Pekinit për të konsoliduar kontrollin e tij gjithnjë e më autoritar mbi qendrën financiare aziatike pas imponimit të një ligji të sigurisë kombëtare në qershor 2020, të cilin kritikët e kanë parë si një mjet për të shtypur mospajtimin, informon abcnews.al.

Komisioni Europian dhe përfaqësuesi i lartë vunë në dukje në një raport vjetor të premten se kishte pasur një “përkeqësim alarmant politik në Hong Kong”, duke përmendur vendosjen e ligjit të sigurisë kombëtare, arrestimin e dhjetëra aktivistëve pro-demokracisë në janar dhe masa e Pekinit këtë javë për të rishikuar politikën e qytetit.

“Kina po shkatërron me vetëdije parimin “një vend, dy sisteme” në kundërshtim me angazhimet e saj ndërkombëtare dhe Ligjin Themelor të Hong Kongut”, tha Josep Borrell, përfaqësuesi i lartë dhe nënkryetari i BE.

Më vete, Australia dhe Zelanda e Re thanë se ishin thellësisht të shqetësuar, duke nxitur Hong Kongun dhe Kinën që të lejonin “rrugë të mirëfillta” për njerëzit e qytetit për të marrë pjesë në qeverisjen e tyre dhe për të mbrojtur rolin e Këshillit Legjislativ, informon abcnews.al.

Në Hong Kong, qeveria tha në një deklaratë të premten se kundërshtonte me forcë vërejtjet e BE dhe se dyshimi i raportit mbi vullnetin e Kinës për të mbështetur parimin “një vend, dy sisteme” ishte një “akuzë e pabazë”.

Qeveria e Hong Kongut tha se stabiliteti ishte rivendosur në shoqëri që nga zbatimi i ligjit të sigurisë kombëtare. The Guardian