Komisionerja Firdes Shuli dhe ëndërra për të qënë gjithmonë në Dhomë të Këshillimit

Firdes Shuli e nisi karrierën në 1990 dhe deri në muajin tetor të vitit 1995 ka qënë Kryetare Gjykate në Gjykatën e Rrethit Gjyqësorë Gjirokastër, dhe njëkohësisht kryente dhe detyrën funksionale të Gjyqtares po në  në Gjykatën e Rrethit Gjyqësorë Gjirokastër.

Monitorimi i Vettingut u krye nga shefja e operacionit ndërkombëtar të monitorimit në Shqipëri, Genoveva Calavera. Kjo e fundit u largua nga shqipëria bashkë me hajdutët e saj.

Kjo e fundit u largua duke e lënë procesin e vettingut një nyje të pazgjidhur, që do të thotë se nuk e ka bërë detyrën e saj të monitorimit të vettingut ose ka bërë një sy qorr e një vesh shurdh dhe i ka lënë kriminelët dhe të korruptuarit të kalonin lirshëm dhe pa pengesa në vetting.

Firdes Shuli është e njohur për lirimin e të pandehurve për shkak se dashurohej me ata. Aq pasionante është komisionerja Firdes Shuli sa mbante në zyrën e saj dhe një pikturë nudo.

Calavera ka sekuestruar me dorën e saj foton nudo, e cila ka pasur përmasat prej 1 metra  gjatësi, dhe 65 cm e gjërësi, në sfond me njgjyrë rozë dhe me organin gjenetal të pa depiluar, flokë të gjata me ngjyrën e flokëve të Firdesit.

Piktura nudo  është lënë në ruajtje ekspertit  ndërkombëtar,  pjesë e Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit (ONM) është dhe Hans Kijlstra, gjyqtar i Gjykatës së Rrethit të Amsterdamit dhe kryetar i dhomës për ekstradimet dhe Urdhër Arrestet Evropiane. Ekspert i trafikimit të qënieve njerëzore, për të cilën janë marrë masa shumë të lehta ndëshkimi.