‘The Guardian’ shkrim për viktimat e skllavërisë moderne në Britani/ Shqiptarët renditen mes tre të parëve

Raportet e shfrytëzimit seksual dhe kriminal janë rritur në mënyrë alarmante gjatë pandemisë, sipas të dhënave të reja që matin shkallën e skllavërisë moderne dhe trafikimit në Mbretërinë e Bashkuar.

Rastet e shfrytëzimit seksual, të cilat përfshijnë njerëz të kapur në shtëpi publike dhe të detyruar për prostitucion, u rritën me një të katërtën në vitin 2020 krahasuar me vitin e kaluar. Gati një e katërta e rasteve përfshinin fëmijë.

Shfrytëzimi kriminal, i cili përfshin vjedhje të detyruar të dyqaneve dhe lypje të detyruar, u rrit me 42%, me një të pestën e viktimave të mundshme që thuhet të jenë të mitur. Dhjetëra raste iu referuan aktivitetit të lidhur me drogën që përfshinte bandat e linjave të qarkut , ku të rinjtë përdoren për të transportuar narkotikë dhe para.

Analiza nga vlerësimi vjetor i linjës moderne të ndihmës për skllavërinë tregon se më shumë fëmijë janë të përfshirë në skllavëri se kurrë më parë.

Të martën e kaluar, më shumë se një duzinë grash rumune u shpëtuan nga policia gjatë një serie bastisjesh në Londrën perëndimore në një rrjet të dyshuar të trafikimit seksual. Më pak se 24 orë më vonë, 11 anëtarë të dyshuar të një rrjeti tregtar droge u arrestuan për trafik njerëzor dhe vepra moderne të skllavërisë në jug të kryeqytetit.

Operacioni i mëparshëm bëri që një detektiv i lartë i policisë Metropolitane të paralajmëronte se publiku mund të hasë viktima të skllavërisë moderne çdo ditë, por pa e kuptuar atë.

Raportet në linjën e ndihmës, e cila drejtohet nga bamirësia anti-skllavëri e Padukshme, treguan se rumunët përbëjnë grupin më të madh të viktimave, të ndjekur nga njerëz nga Kina, Shqipëria dhe Anglia.

Gjatë pandemisë, u mor një rritje prej 95% e raporteve në lidhje me skllavërinë moderne në fermat e kanabisit, provë e mëtejshme se tregu i barnave në Mbretërinë e Bashkuar mbeti i fortë.

Në total, linja e ndihmës kishte pothuajse 8,000 kontakte nga viktimat dhe profesionistët që punonin në shërbime të tilla si NHS vitin e kaluar. Si rezultat, u identifikuan një 3.481 viktima të mundshme të skllavërisë moderne, 10% e tyre ishin fëmijë, nga 7% në 2019.

Justine Currell, drejtor ekzekutiv i Unseen dhe bashkëautor i vlerësimit, tha: “Një vit nga mbyllja e parë, numri i raporteve në lidhje me shfrytëzimin seksual dhe kriminal, dhe ato që përfshijnë fëmijë, është veçanërisht alarmante.”

Ajo tha se megjithëse bllokimi e bënte të dukshme shfrytëzimin, siç ishin njerëzit të detyruar të punonin në lavazhe makinash, më pak të dukshme, të dhënat sugjeruan që skllavëria moderne ishte ende e lulëzuar. Pavarësisht nga vështirësia për të arritur viktimat, rastet e shfrytëzimit seksual u rritën nga 219 në 273 dhe rastet e shfrytëzimit kriminal u rritën nga 179 në 254.

Vlerësimi i linjës së ndihmës do të fillojë të Mërkurën nga komisioneri i pavarur anti-skllavëri i Mbretërisë së Bashkuar, Sara Thornton, i cili tha se ishte një “mekanizëm i rëndësishëm alternativ” për viktimat për të kërkuar ndihmë. Që nga fillimi i saj në 2016, linja e ndihmës ka identifikuar më shumë se 20,000 viktima të mundshme të shfrytëzimit.

Currell shtoi: “Ekziston ende një mungesë e përgjithshme e ndërgjegjësimit për skllavërinë moderne, e cila mund të përfshijë deri në 100,000 njerëz vetëm në Mbretërinë e Bashkuar.”

Veçmas, shifrat zyrtare zbulojnë se më shumë se 10,000 viktima të dyshuara të trafikimit, skllavërisë dhe punës së detyruar u identifikuan në Mbretërinë e Bashkuar vitin e kaluar.

Statistikat e fundit të Home Office tregojnë një rritje të madhe të njerëzve që hyjnë në mekanizmin kombëtar të referimit, i cili mbështet viktimat e skllavërisë moderne. Kombësitë më të zakonshme që identifikoi ishin njerëz nga Mbretëria e Bashkuar, Shqipëria dhe Vietnami.