Cilët janë 3 vendet që nuk kanë raportuar asnjë rast me koronavirus?

Gjatë vitit të kaluar dhe po ashtu gjatë këtij viti, vendet në të gjithë botën kanë ndarë të dhëna mbi rastet dhe vdekjet nga Covid-19 me Organizatën Botërore të Shëndetësisë, informacion që vlerësohet se është thelbësor në informimin e luftës globale kundër sëmundjes.

Sidoqoftë, siç shkruan CNN, tri vende dallohen ose duken më pak transparente ose e mohojnë tërësisht shkallën e problemit.

Kombi i Afrikës Lindore i Tanzanisë nuk ka azhurnuar të dhënat e tij rreth Covid-19 që nga fillimi i majit, duke lënë numrin e fundit të rasteve të raportuara të konfirmuara në 509 dhe numrin e vdekjeve në 21.

Gjithashtu edhe kombi i Azisë Qendrore i Turkmenistanit, një shtet sekret, tepër autoritar, “nuk ka raportuar asnjë rast me Covid-19 tek OBSH deri më sot”, sipas një deklarate të OBSH. Por grupet e të drejtave të njeriut thonë se sëmundja po përhapet gjerësisht atje.

Veç këtyre, edhe Koreja e Veriut në mënyrë të ngjashme nuk ka regjistruar ndonjë rast të vetëm të Covid-19.

Sidoqoftë, shumica e ekspertëve e konsiderojnë pretendimin si të dyshuar.

Vendi i izoluar ka testuar vetëm një pjesë të popullsisë së tij gati 26 milionëshe dhe ka një kufi të përbashkët me Kinën, ku filloi pandemia.

Dr. Dorit Nitzan, drejtore rajonale e emergjencave për Zyrën Rajonale të OBSH-së për Evropën, i tha CNN se 14 vende deri më tani kanë raportuar zero raste, duke shtuar se organizata “nuk mund të verifikojë në mënyrë të pavarur nëse zero raste të raportuara përfaqësojnë mungesën e vërtetë të rasteve apo jo”.

Siç vë në pah, CNN, paneli për Covid-19 i OBSH-së nuk bën dallim midis vendeve që raportojnë zero raste të virusit dhe vendeve që nuk kanë paraqitur të dhëna.

Sidoqoftë, në kontrast me Turkmenistanin dhe Korenë e Veriut, vendet e tjera me rast zero janë bashkësi të vogla, të izoluara ishullore si Shën Helena, Kiribati dhe Tuvalu.

“Ne inkurajojmë të gjitha vendet të ndajnë të dhëna – publikisht ose me OBSH – pasi kjo na lejon të ndjekim sëmundjen globalisht”, ka bërë thirrje Nitzan.

“Meqenëse Covid-19 është një sëmundje ngjitëse, ndjekja e rasteve është veçanërisht e rëndësishme, duke ndihmuar në një përgjigje të shpejtë dhe të përshtatshme të shëndetit publik.”

Në Tanzani, presidenti John Magufuli që ka minimizuar në mënyrë të përsëritur virusin, u bëri thirrje qytetarëve të “luten për largimin e coronavirusit” dhe rekomandoi kura të çuditshme.

Ai gjithashtu ka refuzuar të marrë vaksinat kundër Covid-19 për popullsinë prej 58 milionë, duke thënë se ato janë “të rrezikshme” dhe “jo të mira për ne”.

Por vdekjet e dy zyrtarëve të lartë të Tanzanisë në javët e fundit kanë minuar pretendimet e tij dhe ka shenja që Tanzania mund të ndryshojë qëndrimin e saj.

Sipas CNN, ambasada e Shteteve të Bashkuara në qytetin më të madh të vendit, Dar es Salaam, ka paralajmëruar se rastet janë rritur ndjeshëm që nga janari.

Javën e kaluar, ambasadori amerikan në Tanzani vuri në dukje se ishte “kritike për të mbledhur dhe raportuar informacion në lidhje me testimin dhe rastet” dhe nxiti ekspertët shëndetësorë të Tanzanisë të rishikojnë provat mbi vaksinat.

Ndërkohë Dr. Peter Drobac, një ekspert global i shëndetit në Shkollën e Biznesit në Universitetin e Oksfordit Saïd në Angli, tha për CNN se pandemia e kishte bërë të qartë “sa e rrezikshme është të kesh udhëheqës që nuk janë të gatshëm të pranojnë problemin”.

Për shembull, mesazhet e përziera ose mohimi vitin e kaluar rreth ndërhyrjeve themelore të tilla si mbajtja e maskave, ndihmuan në nxitjen e përhapjes së shpejtë të virusit në Shtetet e Bashkuara dhe Brazil, duke çuar në shumë vdekje të shmangshme, tha ai.

Sidoqoftë, ato vende po gjurmonin të dhënat e Covid-19 dhe përfundimisht presioni u rrit për të vepruar, tha Drobac.

“Ajo që është vërtet shqetësuese në vende si Tanzania është që ne nuk i kemi as ato të dhëna”./Telegrafi