Hidhen poshtë 15 milion doza vaksina anti-Covid/  Zbulohet arsyeja

Punëtoret në një fabrikë në Baltimore që prodhonin dy vaksina kundër Covid-19, aksidentalisht bashkuan përbërësit duke kontaminuar deri në 15 milion doza të vaksinave Johnson & Johnson.

Fabrika drejtohet nga Emergent BioSolutions, një partner prodhues për të dy Johnson & Johnson dhe AstraZeneca, kompania Britanike-Suedeze, vaksina e së cilës ende nuk është autorizuar për përdorim në Shtetet e Bashkuara.

Kjo përzierje e bërë ka vonuar dërgesat e ardhshme të dozave të Johnson & Johnson në Shtetet e Bashkuara, ndërsa Administrata e Ushqimit dhe Barnave po merret me hetimin e ngjarjes për të zbuluar se çfarë ka ndodhur në të vërtetë.

Johnson & Johnson  menjëherë janë vënë në lëvizje për të forcuar kontrollin e saj mbi punën e Emergjente BioSolutions për të shmangur humbjet shtesë të cilësisë.

Ky aksident nuk do të ndikojë në asnjë nga dozat Johnson & Johnson që aktualisht po dorëzohen dhe po përdoren në të gjithë vendin.

Të gjitha ato doza u prodhuan në Hollandë, ku operacionet janë miratuar plotësisht nga rregullatorët federalë.

Dërgesat e mëtejshme të vaksinës Johnson & Johnson  që pritet të arrijnë gjithsej 24 milion doza në muajin tjetër  supozohej të vinin nga impianti gjigant në Baltimore.  Këto dërgesa janë në diskutim, ndërsa çështjet e kontrollit të cilësisë janë zgjidhur.

Kompania thotë se është e kënaqur që ka shpërndarë “mjaft vaksina me një dozë të vetme deri në fund të marsit për të mundësuar vaksinimin e plotë të më shumë se 20 milion njerëzve në Shtetet e Bashkuara” dhe planifikon të japë 100 milion doza të vetme deri në fund të prillit.