KPK-ja dhe megaskandalet e komisionerëve si Firdes Shuli

Reforma në Drejtësi që u miratua me konsensus të plotë politik, duke marrë 140 votat e kuvendit të Shqipërisë afro 4 vjet më parë, si dhe me mbështetje të gjerë të faktorit ndërkombëtar, nuk ka arritur ende rezultatat e dëshiruara. Këto vite të reformimit janë një kohë e mjaftueshem për të kuptuar që drejtesisa ka ngelur në vend dhe se Vettingu për shkak të njerëzve si Roland Ilia, Etleda Çiftja, Firdes Shuli apo si shumë të tjerë ka  dështuar.

Komisionerja Firdes Shuli nga viti 2015 deri në vitin 2017 ka qenë anëtare e Kryesisë së Asamblesë së Përgjithshme të Dhomës Kombëtare të Noterëve. Zonja Shuli u zgjodh komisionere me vendim të Kuvendit të Republikës së Shqipërisë në qershor të 2017.

Burime konfidenciale për In-Front.org bëjnë me dije se një ish Gjyqtari në Gjykatën e Apelit Gjirokastër ka rrëfyer historinë e vërtetë.

Gjyqtari Izet Salaj doli në pension në datën 25.12.2020, por ai ka theksuar se pavarësisht se po del në pension, kjo nuk do të thotë që ai do të hesht. Në kohën kur ka ndodhur ngjarja ai ka qenë inspektor në KLD edhe aty i kishte rënë në dorë dosja me skena të turpshme të Firdes Shulit.

Gjyqtari Izet Salaj ka qënë në  popzicionin e Kryetarit të Gjykatës Tepelenë , dhe nga KLD në atë kohë në (vitin 1995) thotë ai më erdhi urdhëri i shkarkimit të gjyqtarja Firdes Shuli me pozicion Kryetare Gjykate në Gjykatën e Rrethit Gjyqësorë Gjirokastër,  i cili kishte motivacionin për veprime të turpshme në gjykatë dhe shkarkohet nga detyra që ajo kishte. Gjykatesi u shpreh se është burrë i ndershëm dhe ka shpresuar që Firdes Shuli mos të shkonte në punë në Gjykatën Tepelenë.  Komisionerja Firdes Shuli ka pasur një çështje gjyqësore me një të pandehur i cili ishte në gjendje arresti. Gjatë gjykimit Gjyqtarja Firdes Shuli e ka nxjerrë nga burgu të pandehurin edhe pse në kundërshtim me ligjin.

Arsyeja e nxjerrjes nga burgu i të pandehurin edhe pse në kundërshtim me ligjin ka qenë se Gjyqtarja Firdes Shuli është dashuruar me të pandehurin në sallën e Gjyqit, dhe më pas në bazë të ndjenjave dhe bindjes së brendshme të gjyqtares, Shuli ka zëvëndësuar masën e “Arrestit me burg” në gjendje të lirë. Edhe pse një vend në tranzicion duke pasur parasysh se kemi të bëjmë me vitet 1990-1995. Inspektoriati i KLD ka filluar Procedimin disiplinor kundër Gjyqtares Shuli, e cila në kundërshtim me ligjin ka zëvëndësuar masën e “Arrestit me burg” në gjendje të lirë.