Përpjekja e dështuar e komisionerit Roland Ilia për të fshehur vendimet

Diplomuar “Jurist” në vitin 1996 në Fakultetin Juridik, Universiteti i Shkodrës. Z. Ilia është licencuar në profesionin e avokatit në vitin 1997. Para se të emërohej nga Kuvendi i Republikës së Shqipërisë, në qershor 2017,  Komisioner në Komisionin e Pavarur të Kualifikimit, z. Ilia mbante detyrën e zv.dekanit dhe shefit të departamentit të së drejtës civile në Fakultetin Juridik, Universiteti “Luigj Gurakuqi”.

Menduam se me reformën në drejtësi do të zhdukeshin gjyqtarët dhe prokurorët e korruptuar  por në fakt të inkriminuarit ishin të parët që u pranuan në vetting. Komisionerja Ilia është akuzuar për veprën penale “Ushtrim i ndikimit të paligjshëm ndaj personave që ushtrojnë fuksione publike” parashikuar nga neni 245/1 I Kodit Penal dhe “Korrupsioni aktiv i personave që ushtrojnë funksione publike”.

Sipas vendimit të Gjykatës së Rrethit Gjyqësor Shkodër  nr 145765125 datë 24.11.2016, deklarohet se ka mbyllur procesin në të cilën Ilia u ka kërkuar studentëve favore  seksuale në këmbim të notës.